samodzielny przegląd gazu landi renzo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • danielosy
    Rider
    • 2010
    • 269
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

pomocy

poszlo pw

[ Dodano: Pon 24 Cze, 13 19:45 ]
    hey no wlasnie zrobilem tak (jestem w garazu) zlokalizowalem kabelek kolo akumulatora.Ze str producenta zainstalowalem program wersja najpierw starsza 2.2.0.101 oraz potem nowsza 2.4.3 Podlaczylem kabelek do auta potem do laptopa zalaczylem zaplon i mignely mi na sekunde lampki 3 diody w interfejsie i caly czas pali sie czerwona bylo slychac odglos w laptopie ze usb podlaczone.Wlaczzam program daje poloczenie i wyskauje blad err.code Co1 i nie umie nic zrobic Ogldam jescze opcje tam jes jakas rejestracja trzeba cos tam wpisac??
    moja czarna perla
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• gregors
      Drive
      • 2010
      • 95
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wejdź w managerze urządzeń i sprawdź na jakim masz COM-mie adapter (kabel od LPG). Zobacz w instrukcji bo chyba ma być któryś z niższych, ale sprawdź w instrukcji dołączonej do kabla.
      Pozdrawiam GregorS

Komentarz

• Wojtenio
        L&K
        • 2012
        • 1094
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Błąd Error Code C01 to oznaka że program LR nie widzi interfejsu , szukaj rozwiązania problemu w instalacji kabla . Taki sam błąd jest gdy włączysz program a nie podepniesz interfejsu .

Komentarz

• danielosy
          Rider
          • 2010
          • 269
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

ustawienia

Hey po nocy przespanej udalo sie polaczyc w kncu.Blad ktory sie wyswietlal ...blad err.code Co1... przyczyna byla w programie (musial byc nowszy) oraz w ustawieniach automatycznie weszlo na com 26 musialem zmienic na com 02 i w koncu zadzialalo. Koledzy wysylam swoje ustawienia i prosze o wypowiedz co mozna zmienic w nich.Na jednym zdjeciu z diagnozy centrali w pozycji 4 od gory (niskie cisnienie) jest BLAD trzeba to jakos skasowac? a jak reszta ustawien co moze byc przyczyna bledu check silnika- po podlaczeniu vag pojawia sie za bogata mieszanka rzad cylindrow 1 w aso stwierdzili ze to lpg wina i zmienili cos tam i pomoglo na pol roku i znow sie pojawilo. A jak zmienic koledzy temp gazu zeby szybciej sie przelaczal na gaz z tego co widze to jest ustawiona temp 40 stopni chcialbym zmiejszyc na np 20 wpisuje wartosc ale jak wychodze to sam wyskakuje spowrotem na 40.Kolega wyzej pisal ze w nowym sofcie ojawila sie opcja URUCHOMIENIE GAZU PRZY GORACYM SILNIKU jak to dziala bo u mnie nie idzie tego np wlaczyc bede wdzieczny za info

[ Dodano: Wto 25 Cze, 13 15:58 ]
          zostaly dwie foty

[ Dodano: Nie 30 Cze, 13 12:27 ]
          widze ze wszyscy ogladja ale nikt sie nie zna zeby mi pomoc( co z tym bledem na foto 1 jak skasowac blad i jak wyglada mapa jak ja zrobic??
          Załączone pliki
          moja czarna perla
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• kris17009
            Ambiente
            • 2012
            • 235

Zamieszczone przez danielosy
            Na jednym zdjeciu z diagnozy centrali w pozycji 4 od gory (niskie cisnienie) jest BLAD trzeba to jakos skasowac?
            Wciśnij reset errors i zobaczy czy się po jakimś czasie pojawi. Niestety ale nie wiem jak ewentualnie odczytać bo jeszcze nia miałem okazji mieć błedu na LPG. Możliwe że gdzieś się to zapisuje. Poczytaj może instrukcję oprogramowania ze strony Landi. Tam na pewno będzie napisane czy da się odczytać i jak.
            Co do temeperatury przełączenia to nie wiem czemu ci się nie zmienia. Powinno po wpisie wartości się zmienić. Natomiast co do uruchamiania na gorącym silniku to może nieaktywne masz to dlatego że wersja softu w komputerze LPG jest niezgodna z tym. U mnie to działało pojeździłem tak trochę ale potem wyłączyłem ponownie.

Moja furka:
            -------------------------
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

• obrus
              Elegance
              • 2011
              • 783
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

U mnie błąd niskiego ciśnienia pojawił się także. Wcześniej (w maju) zdarzyło się, że tak po prostu przełączył się na benzynę, ale gazownik wymienił czujnik przy listwie i było ok. do czasu wyjazdu do Chorwacji. Momentami bardzo ostro gnałem i tak 3-4 razy przełączyło się na benzynę i piszczało. Czego to mogą być objawy? Przebieg 48 tys. km.

Komentarz

• kris17009
                Ambiente
                • 2012
                • 235

Zamieszczone przez obrus
                Czego to mogą być objawy
                np małego cisnienia gazu a przy ostrej jeździe jest duże zapotrzebowanie na gaz. wiec jak masz już mało w zbiorniku i ostro jedziesz to wyłączy ci się gaz dlatego że nie będzie wstanie sprostać zapotrzebowaniu.

Moja furka:

Komentarz

• leonn
                  RS
                  • 2011
                  • 2726
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Panowie, zauważyłem, że na wszystkich sercanach zamieszczonych przez różnych kolegów program LR pokazuje tylko jedna lambdę w zielonym polu. U mnie są dwie i okienko zawsze się świeci na czerwono. Może wie ktoś dlaczego?
                  Załączone pliki

Komentarz

• Wojtenio
                    L&K
                    • 2012
                    • 1094
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zobacz zakładkę w programie LR F1 ( konfiguracja ) a potem F2 (lambda ) , są to ustawienia sondy lambda i tam zapewne masz ustawione że masz dwie sondy i rodzaj sondy lambda zakres napięciowy danej sondy jeżeli jest w tolerancji to masz wtedy okienko na zielono , a jeżeli nie to na czerwono .Zakres prac sondy masz po rozwinięciu .

Komentarz

• leonn
                      RS
                      • 2011
                      • 2726
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wojtenio, jutro lukne.
                      Ale to co, Wy macie tylko jedna sonde zaznaczona w sofcie LR, a w BSE są przecież dwie. To nie rozumiem tego ustawienia :roll:

Komentarz

• kris17009
                        Ambiente
                        • 2012
                        • 235

Orientuje ktoś się czy mając auto na gwarancji z LPG mogę dokonywać w ramch gwarancji LPG np. regulacji w warsztatach autoryzowanych przez LR i nie robić tego w ASO - z wiadomych względów.
                        Czy ma to wpływ na gwarancję?

Moja furka:

Komentarz

• Rosomak
                          L&K
                          • 2011
                          • 1365
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

kris17009, możesz w autoryzowanych warsztatach LPG i ASO nie ma prawa przez to Ci unieważnić gwarancji.
                          Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                          http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                          Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• krystiano
                            Drive
                            • 2013
                            • 47

panowie, widzę na tych screenach u wszystkich przełączanie na gaz przy 40 st. czy nie da się tego obniżyć? bo kurcze, powiem szczerze, ze te 40 to silnik osiąga po 2 km jazdy. w aucie mojej żony jest instalka stag-a, ustawiona na 30 st i przełącza sie po przejechaniu 500 metrów

Komentarz

• gregors
                              Drive
                              • 2010
                              • 95
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Może być problem, jak się nie da to czasy przełączania skróć powinno pomóc.
                              Pozdrawiam GregorS

Komentarz

• Andrzej.P
                                RS
                                • 2011
                                • 1516
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez krystiano
                                przełączanie na gaz przy 40 st. czy nie da się tego obniżyć?
                                Kilkukrotnie spotkałem się z informacją, że to jest najniższa temp., którą idzie ustawić w LR. Sam nie mam jak tego zweryfikować bo mam Staga
                                Ludzie jakoś kombinowali z modyfikacją czujnika temp. (kwestia rezystancji).

------
                                chwila szukania i proszę:

Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• krystiano
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 47

Zamieszczone przez gregors
                                  czasy przełączania skróć powinno pomóc.

w zakładce 'przełączanie' czas zwłoki benzyna-gaz, tak?

Komentarz

• gregors
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 95
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez krystiano
                                    Zamieszczone przez gregors
                                    czasy przełączania skróć powinno pomóc.

w zakładce 'przełączanie' czas zwłoki benzyna-gaz, tak?
                                    Tak, ja do 40 st. nic nie ruszałem. Powyżej poskracałem i przy 70 i wyżej mam 5 s. Jak na razie rok śmigam z takimi czasami i jest ok. Jeszcze muszę z obrotami się pobawić bo w korkach czasem łapię się na tym, że śmigam na Pb bo obroty nie wskoczyły wyższe.
                                    Pozdrawiam GregorS

Komentarz

• filip_auto
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 164

W innych instalacjach czujnik temperatury cieczy jest montowany w reduktorze LR przeważnie na przewodzie zasilającym. W instalacji montowanej przez serwis 1.6 BFQ odległość od czujnika temperatury cieczy do reduktora jest spora dlatego trzeba przejechać około 2 kilometrów a w zimie i dłużej. W 1.6 BSE jest reduktor jest schowany w komorze silnika przez to ma cieplej i przełącza się szybciej.

W najnowszym programie można przejść na przełączanie na gaz od 25 stopni ale to skraca żywotność wtryskiwaczy a i silnikowi nie zaszkodzi jak pochodzi trochę na benzynie

A przejście na gaz po temperaturze można zejść przy 60 stopniach na 15 sekund a po 70 natychmiast po odpaleniu silnika.

Komentarz

• krystiano
                                        Drive
                                        • 2013
                                        • 47

no właśnie... w bfq reduktor jest za zderzakiem i cały czas ma zimno. czy nie da sie go upchać gdzie indziej?

Komentarz

• filip_auto
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 164

Da się ale trzeba by innym miejscem poprowadzić rurkę zasilającą z butli do reduktora i w piąć się z reduktorem przed nagrzewnicą. Tam jest najcieplej.

Z drugiej strony gaz najlepszą kaloryczność ma jak jego temperatura ma około 33-45 stopniu jak będzie blisko silnika to napewno będzie miał wyższą temperature.

Komentarz

• krystiano
                                            Drive
                                            • 2013
                                            • 47

Zamieszczone przez filip_auto
                                            W najnowszym programie można przejść na przełączanie na gaz od 25 stopni ale
                                            a która to wersja, jesli mozna spytac?

Komentarz

• filip_auto
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 164

Omegas 2.16.4

nowszego nie znam

Komentarz

• kris17009
                                                Ambiente
                                                • 2012
                                                • 235

ja mam 2.16.9.439c

Moja furka:

Komentarz

• krystiano
                                                  Drive
                                                  • 2013
                                                  • 47

ja dzisiaj u kolegi się podpinałem do programu 2.6.4 i niestety niewiele da się tam zmienić
                                                  a soft kompa mam 16, więc którą wersję programu powinienem mieć? czy 2.16.9 lub 2.16.4 pójdzie?

Komentarz

• Wojtenio
                                                    L&K
                                                    • 2012
                                                    • 1094
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Niestety masz starą wersję sterownika i tam nie da się za wiele z tym zdziałać . Nowy soft działa tylko z oprogramowaniem sterownika z serii 3.00 i wyżej weszły w listopadzie 2011 r .
                                                    Do starszych sterowników typu 16 działa soft tylko ten stary poszukaj na stronie LR powinien być ale w nim nie masz tylu opcji co w nowym .Poszukaj moich wpisów w tym wątku pisałem już o tym . Stary soft to 2.16.3 a od wersji 2.16.4 i wyżej to już nowy .

Komentarz

Pracuję...